Snabblån

09:50
Skulle du få ett ganska akut behov av lite extra pengar, till exempel strax före lön eller när vissa andra utgifter dyker upp oväntat, är det möjligt att ansöka om sms-lån på nätet. Vad är då detta? Jo, i själva verket är det ett litet lån som du får en direkt svar på, via SMS. Detta kan jämföras med ett kreditkort i telefonen. Vi delar här några av våra erfarenheter och tankar om SMS-lån med våra läsare.

 

Vilka kriterier måste uppfyllas?
Först och kräver främst alla långivare att du måste vara myndig, som med det mesta gällande lån och skulder i Sverige. Dessutom kräver många att du har en lön på 150,000 kronor och uppåt per år - men de har inget krav på att man inte får ha betalningsanmärkningar. Det innebär att denna typen av lån kan vara till hjälp om du har en inkasso skuld som du behöver ha hjälp med omedelbart. Det går snabbt och enkelt att ansöka om, och beviljas denna typ av lån.

Populärt bland yngre användare
Utformningen på lånet, att du söker och betalar över mobilen, gör detta mycket populärt bland unga vuxna. Tyvärr är inte alla unga vuxna så noga med beräkningarna, och därför kan få sig en liten chock när räkningen på lånet kommer. Här är det viktigt att föräldrarna är med och deltar, och framför allt att de diskuterar ekonomi över lag med de unga vuxna.

Kontrollera betalningsinformation och återbetalningstiden!
Denna sida ger dig information om både nominella och effektiva räntor, inträdesavgifter och hur länge du behöver ha lånet innan du kan betala av det helt. För många av dessa banker finns det  krav på minst ett års återbetalningstid för ett SMS lån av en viss storlek, och då blir det snabbt en del räntor som tillkommer. Efter att ha kontrollerat alla detaljer, kan du välja den leverantör av lån som passar dig och dina behov bäst.

Framtida utveckling inom sms-lån
Detta är för närvarande endast möjligt att göra genom att ansöka om lån på nätet, men vi räknar med att det snart kommer att komma applikationer för dessa långivare. Det vore det mest naturliga, då det oftast är unga och tekniskt lagda personer som brukar denna typen av lån. För närvarande är inte dessa lån särskilt välkomna i Sverige, då vi inte har något tak för vilka räntor som är möjliga att kräva vid såna här lånesituationer. Man kan få komma att betala 4500 kronor för ett lån som löper över två månader, där lånesumman är 3000 kronor. Detta är löjliga summor, och därför bör Sverige åtminstone införa en maximal ränta som dessa banker kan kräva av sina kunder. Precis som de andra nordiska länderna har fått göra.

Som alltid-  lägg upp en plan innan du söker lånet!
Även om det bara är ett litet lån du behöver, är det viktigt att räkna ordentligt på lånebeloppet innan du ansöker. Så du vet vad det verkligen kommer att kosta dig. Det kan hända att du uppmanas att hitta en annan lösning på ditt tillfälliga, ekonomiska problem. Låneformen är praktisk och enkel- men samtidigt det dyraste lånet du kan ta.

Mikrolån svar direkt


Ett mikrolån, eller ett litet lån, är som vilket lån som helst- fast i begränsad storlek. Den största fördelen med dessa lån är att man får ett snabbt svar och har en mycket kort återbetalningstid. På detta sätt blir inte räntorna för svåra att hantera. I den här artikeln granskar vi några av de fördelar och nackdelar som finns med denna typ av lån.

Dessa banker kräver i allmänhet ingen kreditupplysning
Många banker som har specialiserat sig på små lån, tar inte några kreditupplysningar. Detta gör att du kan ta ett mikrolån, även fast du har inkassoskulder eller betalningsanmärkningar. Ofta behöver man ta ett mikrolån, just för att bli av med olika inkassoskulder. Då är det väldigt bra att kunna få ett lån även fast man har betalningsanmärkningar. De banker som väljer att göra kreditupplysningar, kan fortfarande bevilja ett litet lån- då de är mer hanterbara. Det är aldrig fel att söka eller kolla upp detta.

Fast återbetalningstid

Detta innebär att du bestämmer återbetalningstiden samtidigt som du ansöker om lånet. Naturligtvis i förhållande till exempelvis räntorna. Många av de som erbjuder mikrolån i dag erbjuder även sina kunder en mycket kort tidsfrist för att reglera skulden, vilket är en fördel för dem som har kontroll över ekonomin och kommer kunna bli av med lånet snabbt. För dem som vill ha en längre återbetalningstid, blir räntan något annorlunda, men möjligheterna finns att ta ett mikrolån med lång återbetalningstid. En del långivare av mikrolån har så lång återbetalningstid som 5 år. Vissa erbjuder även ännu längre tid. Det mesta kan kollas upp genom att man skickar in en icke-bindande ansökan. Det är när du fått ett formellt erbjudande som du får reda på hur hög räntan blir, samt hur lång avbetalningstid du kan få.

Man får inte låna större summor
Som regel när man tittar på de som erbjuder mikrolån, är den maximala summan cirka 50.000 kronor. Det är alltså inga större summar man pratar om. Detta är en bra, eftersom det innebär att administrationen och ansökningsprocessen kommer att bli mindre omfattande än om du söker ett större banklån eller kredit. Dessutom kan detta hjälpa till att stävja en önskan att ansöka om mer pengar än du behöver, som tyvärr är relativt vanligt. För att undvika den fällan är det mycket viktigt att göra det lättare att betala tillbaka det du är skyldig, så fort som möjligt. Och man behöver ju inte inreda vardagsrummet på nytt tre gånger om året-  särskilt inte om det sker på kredit!  Tänk noga innan du ansöker; hur mycket pengar behöver du egentligen? Räkna ihop hur stor skuld du har totalt, och ansök om just den summan. Blir summan för hög för ett mikrolån, kan du låna den högsta summan och sedan komplettera resten av summan på något annat sätt. Lycka till!