onsdag 8 november 2017

Lån med betalningsanmärkning

18:50
Att få ett lån man behöver är inte alltid lätt, särskilt om du har tidigare inkasso eller betalningsanmärkningar som hänger över dig. Men det är fullt möjligt, så misströsta inte. Det finns faktiskt ett antal leverantörer av lån även för dem som har upplevt lite svåra tider tidigare. Här hittar du en informativ översikt av lån utan säkerhet som går att ansöka även för de som har betalningsanmärkningar. Det bästa är om du inte har något skuldsaldo från kronofogden.

Varför är det så svårt att få ett ja på låneansökan?
Det är en annan viktig fråga, men svaret är egentligen enkelt: Har du redan visat att du är en person med dålig ekonomisk överblick och kontroll, är det svårt att motivera att banken lånar ut mer pengar till dig. Men, det kan ske och anledningen till det är också ganska enkel. Du får helt enkelt en väldigt hög ränta på lånet. Det är en kalkylerad risk med en hög avkastning. Alltså blir både avgifter och räntor något högre än om du hade haft en säkerhet, eller om du har en annan typ av lån. Men om du verkligen behöver pengarna, det finns lite man kan göra med de extra kostnaderna.

Vilka villkor måste man uppfylla?
Det blir inte lika många villkor och krav på dig om du inte har betalningsanmärkningar. Detta innebär att du bara behöver passera långivarens kreditprövning, och detta kan variera i krav mellan de olika leverantörerna av lån med dålig kredit och utan säkerhet. Du behöver bara visa att du har en inkomst som du lever av, så att långivare vet att du faktiskt kan betala av lånet.

Få en bra överblick av återbetalningar och räntor
Det är helt klart att räntan inte blir lika bra på ett sådant här lån som på ett vanligt banklån. Men räntan blir förmodligen mycket bättre än den du har på dina kreditkort som du betalar av på. Det är inte ovanligt med kreditkorts räntor på 25–30%, vilket innebär att pengarna försvinner snabbare än du kan hänga med. Betalar du endast beloppet som kreditkortsföretaget sänder ut fakturor på till dig, kommer du betala väldigt mycket pengar i räntor.

Det finns andra lösningar

Skulle du mot all förmodan få avslag på din ansökan, finns det andra vägar att gå, beroende på vilken situationen du är i. Den första, bästa och kanske mest krävande lösningen är att du gör dig av med dina betalningsanmärkningar innan du ansöker om lån. Annars kan du till exempel ta lån tillsammans med antingen make eller maka / partner, eller så vill kanske någon övrig i familjen ställa upp på dig. Har du inga nära och kära som kan stå mellan dig och banken, kanske du har någon annan släkting du kan ta ett lån av privat?

Och oavsett hur du löser situationen, finns det en sak som är mycket viktig- du bör se över dina ekonomiska levnadsvanor. Förhandla och gör avbetalningsplaner med dina fodringsägande så att du kan betala av dina skulder så fort som möjligt. Detta kommer att spara en hel del stress, en hel del pengar i räntekostnader och inte minst, öppnar du upp för bättre chanser längre fram i livet.

Bolån med betalningsanmärkningar


Att få lån om du har en betalningsanmärkning kan vara svårt, och det är mycket svårare om du ska ha en sådant stort och långvarigt lån som ett bolån. När du ansöker om ett bolån, innebär det helt enkelt att du ber banken lita på dina ekonomiska möjligheter i 20 år eller mer - och det är långt in i framtiden. Därför finns det många som inte vill riskera sina pengar till dem som redan har visat att de inte har full insyn och kontroll över sin ekonomi. Här hittar du råd om vilka typer av lån som är tillgängliga för dig med betalningsanmärkningar. Om du bor i Norge finns det flera bolag som erbjuder bolån.

Förvänta dig dyrare lösningar

Att låna när man inte har full kreditvärdighet är dyrt, så du kan förvänta dig höga kostnader - och vi talar både om engångskostnader som anläggningsavgifter och löpande kostnader såsom ränta och kapital. Att köpa ett hus under sådana förhållanden bör vara det sista alternativet, men det händer att man faktiskt inte har något annat val. Då är det bäst att bekanta sig med de olika utlånarnas villkor så att du kan välja den bästa av dem. Det är vanligt att det tas en pant i fastigheter eller bostäder, och detta är ett sätt för långivaren att ha en säkerhet om du inte betalar din skuld. Några låneinstitut ser inte inkassokrav eller betalningsanmärkningar som något hinder. Alla ska kunna få ett lån, är det bara en fråga om hur mycket man får låna.

Sätt dig in i kraven som ställs

Ett av kraven från långivare som går med på att ge lån trots betalning anmärkningar, är att du betalar en procentsats av beloppet i anläggningsavgifter. Vissa kräver upp till 4% av lånebeloppet, medan de som har lite mer rimliga krav, begär 2%. Kom bara ihåg att detta kan vara väldigt mycket om lånebeloppet är hög, så ta med det i budgeten för återbetalningen! Om du lever på kredit, blir det snabbt dyrt att ha lite pengar att spendera. Vanliga banker kan kanske hjälpa dig med ett mindre belopp, men har du levt på krediter är summan ofta mycket större än så. Det är viktigt att tänka på innan du ansöker! Det bästa kommer alltid att vara om du har en säkerhet som du kan göra tillgängliga, oavsett vart du söker lån. Då går räntan drastiskt ner. Har du ingen säkerhet, kan den nominella räntan vara upp till 8%, kanske ännu mer.

Låna inte mer än du behöver!

En mycket viktig punkt är att inte låna mer pengar än vi behöver. Gör en översikt eller en budget, där alla kostnader kommer ingå. Behöver du vitvaror i ditt nya hus, möbler, renovering av badrum eller byggnad av ett garage? Glöm inte att skriva rätt summa för varje punkt, sätt inte bara upp en summa på ett ungefär och hoppas att det håller. Kolla upp priser, och gör en kalkyl. Så kan långivaren ge dig en seriös chans, trots betalningsanmärkningar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar